In het verleden waren bedrijven vooral fysiek. Je kon ze zien, en je kon ze aanraken. Dit is niet langer het geval. In de wereld van vandaag komen cyberaanvallen door hackers steeds vaker voor. Voor ondernemers, organisaties of zelfs als rijksoverheid is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico's die het online werken met zich meebrengt. Hier zijn vijf van de meest voorkomende risico’s wat betreft digitale veiligheid:

1. Phishing

2. Malware

3. Ransomware

4. DDos aanvallen

5. Datalekken

 

 

 

Phishing aanvallen op je bedrijf

Phishing aanvallen:

Phishing is een soort online zwendel waarbij misdadigers valse e-mails sturen of valse websites opzetten om mensen te verleiden hun persoonlijke informatie te geven, zoals creditcardnummers, wachtwoorden, of bankrekeninggegevens.

Malware aanvallen op je bedrijf

Malware:

Malware is een soort software, die ontworpen is om computers te beschadigen of onklaar te maken. Het kan gebruikt worden om informatie te stelen of de controle over de computer van een slachtoffer over te nemen.

Ransomware op je bedrijf

Ransomware:

Ransomware is een soort malware die de bestanden van een slachtoffer versleutelt en eist dat er losgeld wordt betaald om ze te ontsleutelen.

Hoewel bedrijven van alle groottes risico lopen op ransomware aanvallen, zijn kleine bedrijven vaak het doelwit omdat ze niet over de middelen beschikken om zich goed voor te bereiden. In feite zijn 43% van de cyberaanvallen gericht op kleine bedrijven.

Ddos aanval kan schade aanrichten

DDoS aanvallen:

Een DDoS aanval is een soort cyberaanval waarbij de aanvaller probeert een server met verkeer te overbelasten, waardoor die crasht of onbeschikbaar wordt.

Dit kan door de server te overspoelen met verzoeken van meerdere computers, of door gebruik te maken van een botnet, dat is een netwerk van geïnfecteerde computers die door de aanvaller gecontroleerd kunnen worden.

Data kan gelekt worden en veel kosten

Datalekken:

Een gegevensinbreuk doet zich voor wanneer een onbevoegde persoon toegang krijgt tot gevoelige informatie, zoals klantgegevens of financiële gegevens.

 

Wat kun je doen als MKB-bedrijf tegen digitale bedreigingen van buiten?

De beste manier om je bedrijf tegen digitale aanvallen te beschermen is om een alomvattend goed beveiligd cybersysteem op te zetten die documenten, back-up beschikbaarheid biedt en digitale gegevens kan herstellen.

Wij van Teleservice ICT ondersteunen graag waar nodig om risico's in te perken en je beter voor te bereiden. Weet waar je huidige veiligheid staat.

Wat kun je aan bescherming doen?

Zoals je ziet zijn er een aantal risico's verbonden aan online werken. Welke maatregelen dien je te treffen om criminelen buiten de deur te houden?

  • Gebruik sterke wachtwoorden en twee-factor authenticatie: Dit helpt de beveiliging tegen phishing aanvallen en gegevensinbreuken.
  • Voorkom dat hackers toegang krijgen. Bescherm je computer met goede en moderne middelen.
  • Maak back-ups van je bestanden: bescherming tegen een incident werkt effectief door backups uit te voeren. Lees hier hoe je effectief backups kunt maken.
  • Controleer je server op ongewone activiteit (Endpoint): Persoonsgegevens, diensten of een bijzondere invoer die data opvraagt, blijkt een indicatie van onveilige systemen. Zorg dat je server beschermd is bijvoorbeeld met onze pro-actieve bewaking
  • Wees voorzichtig met de informatie die je online deelt: De beste bescherming is het voorkomen van het delen van persoonsgegevens. Overweeg welke gegevens je digitaal deelt.

Cybersecurity

Digitale veiligheid is een onderwerp dat voor bedrijven steeds belangrijker wordt. Door maatregelen te nemen om jezelf en je bedrijf te beschermen, kun je helpen het risico op cyberaanvallen te verkleinen.

Het is echter ook belangrijk om een verzekering te hebben voor het geval er toch een aanval plaatsvindt. Een cyberverzekering kan helpen om de kosten van herstel na een aanval te dekken, zoals bij gegevensinbraak, DDoS aanvallen, en ransomware. Ook de regelgeving heeft tegenwoordig een wet bescherming persoonsgegevens. Vanuit de overheid wordt beveiliging verplicht gesteld. Overheden willen een toepassing van cyberbeveiliging zien.

Wij van Teleservice ICT zijn er voor al je IT-vraagstukken en problemen. Zo bieden onze diensten advies, maar kunnen we ook ontzorgen waar nodig. Je kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.