Een ICT systeembeheerder is verantwoordelijk voor de werking van de computersystemen van je bedrijf. Ze zorgen ervoor dat al je verschillende toepassingen correct en veilig werken, dat je gegevens geback-upt worden, en o.a. dat je gebruikers de hulpmiddelen hebben die ze nodig hebben om hun werk te doen.
Een systeembeheerder biedt ook hulp aan gebruikers die hulp nodig hebben met hun computers of toepassingen. Zo gaat er nog wel eens wat fout en is niet iedereen een whizzkid met computers. Mensen kunnen de ondersteuning van een behulpzame IT-er dan wel gebruiken.
Als je er zeker van wilt zijn dat je bedrijf soepel draait, is het belangrijk om een goede systeembeheerder te hebben. Die kan je ICT infrastructuur zonder problemen laten draaien en vervelende complicaties voorkomen. ICT moet het namelijk gewoon doen.
Dus als je iemand zoekt om voor je IT behoeften te zorgen, neem dan een ICT partij die je vertrouwt en die proactief jouw systeem voor je bijhoudt.
In deze blog hebben we het over de verschillende facetten die systeembeheer met zich meebrengt en wat je van een ICT afdeling kunt verwachten die het systeembeheer op zich neemt.
1. Wat doet een systeembeheerder: De basis
2. Het beheren van Hardware
3. Software bijhouden en installeren
4. Beveiliging onderhouden
5. IT Problemen oplossen
6. IT gebruik coördineren met mensen
7. Systemen bijwerken
8. Plannen voor de toekomst: proactief beheer
----------------------------------------------------------------------------------
1. Wat doet een systeembeheerder: De basis
Een systeembeheerder, of sysadmin, is iemand die verantwoordelijk is voor het beheren van een computersysteem en zijn toepassingen. De ICT omgeving zogezegd.
Dit houdt in dat hij ervoor zorgt dat alle apparatuur operationeel is, de prestaties en het gebruik gecontroleerd worden en zo nodig veranderingen aan worden gebracht.
Naast deze technische taken kan een ICT systeembeheerder ook verantwoordelijk zijn voor gebruikersondersteuning. Je wilt dat elk beroep om kan gaan met de IT omgeving binnen je bedrijf.
Het is belangrijk dat je een bekwame systeembeheerder hebt om je besturingssystemen soepel en efficiënt te laten werken, storingen te voorkomen en te verhelpen en medewerkers in het algemeen te ondersteunen.
Afhankelijk van de grootte van de organisatie kunnen er meerdere beheerders zijn die aanspreekbaar zijn voor verschillende delen van de infrastructuur.
De systeembeheerder heeft meestal een goed inzicht in computerhardware, -programma's, en in netwerken.
In grotere organisaties kunnen systeembeheerders zich specialiseren in een bepaald gebied, zoals e-mail servers of databasebeheer.
De rol van systeembeheerder is in de loop van de tijd met de vooruitgang van de technologie mee geëvolueerd. In de begindagen van de informatica was de systeembeheerder verantwoordelijk voor alles van het opzetten en onderhouden van apparatuur tot programmeren.
Met de komst van nieuwe technologieën hebben systeembeheerders nu meer gespecialiseerde rollen. Ze spelen echter nog steeds een belangrijke rol bij het soepel en efficiënt draaiende houden van je ICT.
Door de complexiteit die is toegenomen heb je partijen die alle specialistische kennis in huis hebben. Dit is zogezegd een externe ICT afdeling, die alles van de ICT ruimte kent, die kan beheren en zo op de meest effectieve manier dingen voor je kan oplossen.
----------------------------------------------------------------------------------
2. Het beheren van Hardware
Systeembeheerders zijn ook aansprakelijk voor de ICT hardware en het operating system (b.v. Windows) in een organisatie. Dit houdt in dat ze ervoor zorgen dat alle toestellen voorzien zijn van de nieuwste beveiligingspatches en programma-updates en dat ze hun prestaties controleren om eventuele complicaties op te sporen.
De systeembeheerder kan ook aansprakelijk zijn voor het aanmaken en beheren van gebruikersaccounts, het instellen van permissies (toegang), en het configureren van e-mail en andere software.
Opleiden en kennis delen
Daarnaast zorgt je beheerder er ook voor dat alle mensen binnen de organisatie zijn opgeleid in het gebruik van de ICT structuur.
Je kent het vast wel, dat je het bepaalde knopje niet kunt vinden of dat er steeds bij het opstarten weer hetzelfde probleem op je computer staat, dat weer een stuk van je tijd in beslag neemt.
Dan doet dit het niet, dan moeten we weer een poos wachten en altijd precies op het moment, wanneer het niet uitkomt.
Het is fijn als je medewerkers de laatste informatie van tevoren al hebben, zodat, wanneer er zich een probleem voordoet, er al enige kennis is.
ICT heeft een vitale rol binnen organisaties
Systeembeheerders spelen een vitale rol in het garanderen dat de IT infrastructuur van een organisatie veilig is en soepel werkt.
Zonder systeembeheerders zouden veel bedrijven moeite hebben om effectief te functioneren, ICT is immers tegenwoordig een productiefactor geworden voor alle bedrijven.
----------------------------------------------------------------------------------
3. Software beheren en op niveau houden
Systeembeheerders zijn het aanspreekpunt voor het management en onderhoud van software op de besturingssystemen van een bedrijf.
Dit omvat het installeren van nieuwe programma's, het repareren of upgraden van bestaande programma's, en het wegnemen van problemen die zich kunnen voordoen.
Software brengt risico's met zich mee
Het installeren van software kunnen de meeste mensen tegenwoordig wel, maar het veilig ondersteunen in keuzes maken over welke software wel of niet geschikt is voor de organisatie kan uitdagingen bieden. Het aanbod voor werkgevers is namelijk immens.
Dat vereist een stuk kennis van niveau dat systeembeheerders als standaard in hun zak moeten hebben zitten. Je wilt namelijk vanuit expertise de best mogelijke oplossing krijgen, maar niet elke nieuwe oplossing helpt je verder.
Het is belangrijk dat bedrijven bekwame systeembeheerders hebben om hun besturingssystemen soepel en efficiënt voor hen te laten werken en niet andersom.
----------------------------------------------------------------------------------
4. Veiligheid als taak voor de Systeembeheerder
De taak van de systeembeheerder is onder andere de beveiliging van de netwerken en systemen binnen de ICT omgeving.
Apparatuur zoals laptops, computers en mobiele telefonie, maar ook de verbindingen, persoonlijke data en alle informatietechnologie dienen goed beschermd te zijn.
Een goede versleuteling is key
Je systeembeheerder zorgt voor een goede versleuteling om ongeoorloofde toegang te voorkomen, tegen malware te beschermen, en de privacy van gegevens te waarborgen.
Hij handhaaft ook het beveiligingsbeleid, en bewaakt netwerk- en systeemactiviteit om inbraken op te sporen.
Jouw ICT-veiligheid is het proces van bescherming van informatie door informatierisico's en kwetsbaarheden te beperken.
Informatierisico's
Informatierisico's kunnen zijn: ongeoorloofde toegang, foutief gebruik, openbaarmaking, onderschepping of vernietiging van gegevens.
Kwetsbaarheden
Kwetsbaarheden kunnen ontwerpfouten, coderingsfouten, en onvoldoende beveiligingscontroles zijn.
De systeembeheerder gebruikt allerlei hulpmiddelen om netwerken en iedere computer te beveiligen, zodat er zo min mogelijk informatierisico's en kwetsbaarheden binnen de IT ruimte zijn.
Deze hulpmiddelen kunnen bestaan uit firewalls, inbraakdetectiesoftware of Endpoint Detection and Response (EDR) oplossingen (lees hier meer over EDR en wat het is).
Zo blijft elke systeembeheerder op de hoogte van beveiligingstrends en updates om de grote technische netwerkstructuur zo goed mogelijk te beveiligen.
Zoals je ziet komt er behoorlijk wat kijken, als het gaat om de veiligheid van je IT. Een enkele generalist is vaak al niet meer genoeg, zeker niet als je met je bedrijf wilt groeien.
Je hebt voor elk aspect van de IT een specialist nodig die de best mogelijke oplossing kan bieden.
----------------------------------------------------------------------------------
5. (Technische) IT Problemen oplossen
Als het op problemen aankomt, is de aanpak van een systeembeheerder om zo snel mogelijk een oplossing te vinden.
Je wilt namelijk zo kort mogelijk last hebben van je probleem.
Dit betekent vaak 24/7 oproepbaar zijn en snel kunnen reageren.
Om dit te kunnen doen moet een systeembeheerder goed thuis zijn in een verscheidenheid van technologieën en sterke vaardigheden hebben in het verwerken van complicaties.
IT probleemgevallen zijn per definitie urgent, dus moet een systeembeheerder snel op zijn voeten kunnen denken en onder druk beslissingen kunnen nemen.
Het uiteindelijke doel van een systeembeheerder is om de ICT oplossingen waarvoor hij aanspreekbaar is steeds probleemloos te laten draaien.
Dit vereist voortdurende waakzaamheid en proactief beheer.
Zoals je ziet heeft een systeembeheerder heel wat verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk dat je iemand hebt op wie je kunt vertrouwen om de IT infrastructuur van je organisatie te beheren.
Je ICT management uitbesteden aan een betrouwbare partner is de beste manier om te zorgen dat je systeem altijd goed werkt.
Neem contact op, dan helpen we je graag verder of vertellen je meer over hoe wij onze klanten 24/7 bij kunnen staan en er altijd een expert aan de lijn voor je klaarstaat als er een probleem optreedt.
----------------------------------------------------------------------------------
6. Coördineren met mensen
Een van de belangrijkste taken van een systeembeheerder is het coördineren van mensen en gebruikers.
Hij of zij moet ervoor zorgen dat alle gebruikers toegang krijgen tot de ICT infrastructuur en dat ze de juiste procedures volgen.
Systeembeheerders moeten ook in staat zijn complicaties op te lossen die zich kunnen voordoen en de gebruikers zo nodig hulp bieden.
Immers, niet iedereen is altijd een held, als het gaat om het gebruiken van computers, hardware of software.
Daarom is het juist belangrijk dat je ITer (of systeembeheerder) gemakkelijk te bereiken is en ondersteuning biedt waar nodig.
Al gaat het om een printer of wifi netwerk dat even niet verbindt. Het is fijn om iemand te hebben waar gemakkelijk mee te communiceren is, die altijd bereikbaar is en direct kan helpen bij ieder groot en klein probleem.
----------------------------------------------------------------------------------
7. Systemen bijwerken
Je ICT toezicht uitbesteden aan een systeembeheerder kan een geweldige beslissing voor je bedrijf, je mensen en werkgevers zijn.
Het is echter belangrijk dat je IT bij de tijd is en goed werkt, zodat je soepel kunt blijven werken. Hier zijn een paar redenen waarom een up-to-date systeem zo belangrijk is:
1) Veiligheid & up to date:
Een up-to-date systeem zorgt ervoor dat je gegevens veilig en beschermd zijn tegen cyberdreigingen. Updates bevatten meestal beveiligingspatches die kwetsbaarheden in de ICT omgeving verhelpen.
2) Efficiëntie:
Een verouderde omgeving kan vertragingen en haperingen veroorzaken, wat tot tijd- en geldverlies kan leiden. Door je systeem regelmatig te updaten kun je deze dilemma's voorkomen en je bedrijf soepel laten draaien.
3) Compatibiliteit:
Een recente studie toonde aan dat bijna 80% van de bedrijven compatibiliteitsproblemen ondervindt door het gebruik van verouderde programma's.
Dit kan grote dilemma's veroorzaken wanneer je met andere bedrijven probeert samen te werken of projecten probeert te ontwikkelen.
Regelmatig je programma's bijwerken kan deze problemen helpen voorkomen.
ICT up to date houden is dus belangrijk
Zoals je ziet zijn er dus veel redenen waarom het belangrijk is om je ICT up-to-date te houden. Door je ICT toezicht uit te besteden, verzeker je je ervan dat je IT in goede handen is en je altijd de laatste updates krijgt.
----------------------------------------------------------------------------------
8. Plannen voor de toekomst: proactief beheer
Als je er zeker van wilt zijn dat je systeem werkt, kun je aan proactief beheer denken. Dit betekent dat je voorbereid bent op elk ongeluk of uitval, en snel kunt handelen om eventuele probleemgevallen op te lossen.
Door een systeembeheerder de leiding te geven over je IT, kun je er zeker van zijn dat je IT altijd goed werkt en dat je op elk noodgeval voorbereid bent.
Zo plan je voor de toekomst van je IT: Door ervoor te zorgen dat die altijd in goede handen is.
Voor de complicaties die nu kunnen spelen, maar ook een ICT ruimte die meegroeit met de ambities die je hebt voor je bedrijf.
Als je je IT toezicht uitbesteedt, kun je er zeker van zijn dat:
- Je ICT omgeving altijd goed werkt
- Je bent voorbereid op elk noodgeval
- Je iemand hebt die altijd uitkijkt naar de toekomst van je IT
Je IT aan een systeembeheerder uitbesteden is de beste manier om ervoor te zorgen dat je bedrijf altijd toegang heeft tot de nieuwste en beste technologie, en dat je infrastructuur altijd soepel werkt.
Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we je kunnen helpen.